måndag 13 oktober 2008

Human Computation rullen.

http://www.youtube.com/watch?v=qlzM3zcd-lk

I filmen snackar de om gratis mail (tex Yahoo) som har problem med massregistrerare av spammare och hur de har försökt lösa problemet med Captcha. Ett säkerhetssystem som kollar att de är en användare och inte ett program på webbplattsen som skriver in diffusa bokstäver/ord som en kontroll för att skapa ett nytt konto, vilket förhindrar spammare från att skapa hundratals e-mail adresser för att sedan skicka ut spam reklam tex samt som att samla på sig massa information. Det finns anställda personer för att lösa upp captcha ord, plus att porrsurfare skriver in captcha ord för att få se nästa bild vilket gör att spam sprids i alla fall...



Sen pratar de om sökmotorer för bilder tex Google och hur man ska sortera innehållet på bilder med relevanta "tag ord". Att det finns många bilder som inte hittas av sökmotorerna på grund ut av att bilderna saknar rubriker. Så istället för att anställa människor för att ge överskrifter till bilder på nätet så försöker de få användare att göra det självmant via online spelet THE ESP GAME. Spelet går ut på att två användare, som inte kan se vad den andra skriver, ska försöka samla poäng genom att skriva in exakt samma ord på en bild. För att förhindra att folk ska göra myteri och kollektivt skriva fel innehålls ord för bilder så lägger ESP GAME först upp "test bilder" där de redan finns alla korrekta sök ord och sabotörernas bild rubriker sparas inte. Problemet med ESP är att de kan vara svårt att tagga tex kändisar och politiker pga av liknelser och personliga åsikter.

Men varför spelar man THE ESP GAME?
- Anonym intimitet...
- Beroendeframkallande...
- Lärorikt i engelska...
- Roligt...

För att få användaren att stanna så länge som möjligt så har de testat med en liten info ruta om att den mot tävlande redan har skrivit in sin gissning....vilket gav resultat.

Ett annat spel för att lokalisera vart på bilden ett tagg ord hör hema är PeekaBOOM. Två spelare, funkar som THE ESP GAME bara de att här ska användarna försöka förmedla till den andra spelaren (som inte kan se bilden) att skriva in tagg ordet och pricka så exakt som möjligt vart på bilden tex en fjärril är...

Verbosity är ett "ordlek" spel, som inte kommit ut ännu, vilket går ut på att göra datorer intelligenta med "common-sense facts". 2 spelare, en berättare och en som gissar.

Berättaren har ett ord tex "Snö" och skriver då meningar till den som ska gissa "Det är vitt, kallt och blött" (Vinter, va härliga tider) Till slut så kan den motsvarande spelaren räkna ut att ordet är "snö" och spelarna får poäng.

Vad filmen vill säga är att människor kommer alltid vara snäppet brightare än datorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar