måndag 17 november 2008

Intervju med Erik Gustafsson



Upplevelse:
Erik var ute snorkla i Indonesien och såg en dugong.


Vad är en dugong?
-Erik berättar att en dugong är en sjöko som är ett vattenlevande däggdjur och fnittrar lite.

Hur såg den ut?
- Den såg ut ungefär som en korsning mellan en delfin och val. Ungefär lika störd korsning som en åsna är.

Vet du mycket om sjökor och snorkling?
- Nej, svarade Erik men han berättar sedan att dugonger lever i asiatiska vatten och att han snorklat hyfsat mycket ändå. Första gången han snorklade var vid 13 års ålder i Stora barriärrevet i Australien och att man kunde se 10 meter ner från ytan utan problem. Erik berättar också att man behöver ha en våtdräkt.

Varför bör man använda en våtdräkt?
-Mycket för att skydda kroppen från solen, fiskar och maneter inte så mycket för kylan eftersom det ändå var ca 30 grader varmt.

Har du införskaffat dig en egen våtdräkt eller hyr du?
-Jag har inte någon egen, berättar Erik, det är bara att hyra när man är utomlans.

Vad kostar det att hyra?
- ingenaning. Erik funderar ett tag och släpper sedan tanken och börjar berätta om dagen han tillsammans med sin två bröder träffade på dugongen när de var på ön Siladen som ligger utan för Sulawesi. Man kunde runda ön på en timme, men vid ett tillfälle så skulle vi snorkla runt en klippa för att komma till andra sidan, säger Erik med viss nostalgi i blicken. När de kommit ut på det lite djupare vattnet så var motströmmen så stark att de gav upp idén och simmade istället tillbaka längs med revet. De spana in några ”coola fiskar” och Erik följde efter en lite clown fisk och levde i sin egna lila värld…


Hur fick du syn på dugongen?
- Min storebror, Peter, signalerade under vattnet. Erik visar hur man signalerar under vattnet genom att slå med en hand på en knyten näve och säger att man lätt hör detta ljudet under vattnet. Erik simmar då bort mot sin bror i tron om att få se en liten fisk men får då se dugongen tillsammans med sin bror. Den dök längs med dem och de kunde nästa röra vid det stora sjödjuret. Den hade små ögon och ett stort leende, skitsöt, säger Erik glatt. Den kolla in dem och sedan tog den fart och försvann i det blå. När de två kom upp till ytan igen upptäckte de att de drivits ut mitt ute i sundet mellan två öar där djupet mäts i tusental meter. Sedan berättar Erik att han även vart ute på guidad tur för att se valar och delfiner.

Tycker du att det var mäktigare att se dugongen? Undrar jag
- Jo, för det var inte planerat. Säger Erik och berättar att de träffade på en snubbe som bott på den ön i 15 år och aldrig sätt en dugong.

Av: Carina Edberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar